Op zondagavond 18 maart 2018 gingen de deuren van Groene Hart Topmavo open voor de allereerste Meet-Up van het netwerk voor jeugdwerk Jong Alphen. Het thema was ‘One Call Away’. De muzikale begeleiding was in de vaardige handen van de CHE Live Band. De sprekers waren de teamleden van Jong Alphen: Michel Koekkoek (jongerenwerker BapNoord) en ikzelf (Martijn de Jong).
De avond was een overdonderend succes. Er kwamen meer dan tweehonderd jongeren uit tien verschillende kerken. Ik kijk terug op de avond, samen met verschillende jongeren die erbij waren. Waarom zou je zoiets organiseren? Hoe werd de avond ervaren door de jongeren? En wat doen we volgende keer anders?
Een bijzondere primeur
Waar hoop je op als je met zes kerken een jeugddienst organiseert? Wanneer is de avond geslaagd? Welk karakter krijgt de avond? Dat zijn vragen die over tafel gingen bij de voorbereiding van de Meet-Up van Jong Alphen. In de voorbereiding werd vaak genoemd dat het belangrijk is om de eigenheid van de verschillende kerken te bewaren. De Meet-Up werd een mix tussen een ontspannen moment van ontmoeting en een laagdrempelige jeugddienst. Er worden in Alphen aan den Rijn wel jeugddiensten georganiseerd, maar nooit eerder door zes kerken samen.
Ruth Schreuders – die de Meet-Up presenteerde – vond het een geslaagde avond. ‘Het sterke punt was volgens mij de afwisseling van het programma. Er was nu voor elk wat wils. Een programma aanbieden dat en verschillende doelgroepen en leeftijdsgroepen samenbindt, is een hele klus. De afwisseling was nu prima.’
One Call Away
Het thema ‘One Call Away’ werd in een duopreek uitgewerkt door Michel en mij. Centraal stond de gedachte dat God altijd dichtbij is, ook als je dat niet altijd merkt. Als we verwachten dat God er is en spreekt – en dat kan op veel manieren – kan het zomaar zijn dat we God tegenkomen op onverwachte momenten en plekken. De vraag is of wij daarvoor durven open te staan en hoe dat dan werkt.
Hoewel een preek als spreekvorm gedateerd lijkt, werd het gewaardeerd door de jongeren. Romy: ‘Ik ben ontzettend geïnspireerd door de preek, die echt raakte aan waar jongeren mee bezig zijn. Ook de praktische tips die gegeven werden, hielpen me.’ Maartje gaf aan het leuk te vinden dat de overdenking door twee sprekers gedaan werd, zodat je twee kanten van het verhaal hoort.
Geniet van diversiteit!
In de Meet-Up werd de eigenheid van de verschillende kerkelijke achtergronden gewaarborgd door de diversiteit aan liederen, vormen en sprekers. De voorbereidingsgroep vroeg aan verschillende jongeren wat ze van de Meet-Up vonden en wat volgende keer anders kan. Het is leuk om te zien dat dezelfde avond heel verschillend beleefd wordt. Eén van de jongeren noemde het ‘een goede balans tussen muziek, overweging en persoonlijke vragen en dagelijks leven’. Een ander vond het leuk dat ‘dat kaarsje aangestoken werd aan het begin.’
Hoe verder?
Hoe gaan we verder vanuit een overdonderende en leerzame ervaring? Wat ik vanuit alle jongeren die we gevraagd hebben te reageren op de dienst gehoord hebben, is: vaker doen! De aanwezige jongeren hadden een geweldige avond, dus een logisch antwoord zou zijn om vaker een Meet-Up te organiseren. Wat mij betreft, gaat dat zeker gebeuren. Maar we willen als Jong Alphen ook het proces koesteren en beschermen, omdat dit volgens mij even waardevol is. Het is geweldig om te zien dat kerken niet alleen afstemmen, maar samenwerken. Ik hoop dat deze Meet-Ups van Jong Alphen een vruchtbaar en duurzaam voorbeeld zullen zijn voor kerken over hoe we als mensen van verschillende kerkelijke achtergronden samen achter Jezus aan mogen gaan.