Waarom Jong Alphen?

Wij zijn Jong Alphen. We waren het Jeugdwerk Netwerk in Alphen aan den Rijn. Heel bewust hebben we gekozen voor een frisse, nieuwe naam. Wil je meer weten over wat we doen, klik dan even hier. Maar we hebben het nog niet gehad over waarom en hoe we dat doen.

We zijn er niet zomaar

Jong Alphen zet zich in voor het creëren en stimuleren van ontmoeting tussen jongeren, jeugdleiders en kerken. Dit doen we omdat we geloven en zien dat dit nodig en goed is. Daarbij nemen we graag de Jong Alpen Meet-Up als voorbeeld: de eerste keer dat we dit organiseerden, kwamen er meer dan 200 jongeren uit meer dan tien kerken naar dit evenement. Ook de ChurchBattle Sport blijkt een succes: tientallen jongeren ontmoeten elkaar daar, sporten met elkaar, hebben het goed. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Impact

Het is makkelijk om een aantal geslaagde activiteiten met aantallen deelnemers te noemen. Als het succes of bestaansrecht van Jong Alphen daaraan af te meten zou zijn, zouden we onszelf wel even achter de oren krabben. We geloven in de kracht van activiteiten en evenementen, omdat mensen daar bij elkaar komen en er ontmoeting plaatsvindt. En dan kan er zomaar iets moois gebeuren. Zo hoorden we vorige week een jongere vertellen dat ze bij de Meet-Up – een half jaar later (!) – stilgezet was bij het geloof door het getuigenis van een ander.

Daarom zijn we er!

Juist, dat dus. Activiteiten organiseren kan iedereen. Het verbinden van kerken gebeurt ook al. We doen dat niet omdat niemand anders dat kan. We doen het omdat we zien wat daar kan gebeuren. We organiseren activiteiten om jongeren en jeugdleiders de plek te geven die ze verdienen en nodig hebben. Daardoor worden kerken ook verbonden. We denken na over toerusting omdat we concrete vragen krijgen en zien. We willen aansluiten bij wat nodig is, waar de behoefte ligt.

Jong Alphen | Waarom is Jong Alphen er eigenlijk?

De BijbelQuiz

Het staat al enkele jaren op onze activiteitenagenda: de BijbelQuiz. Het is al eerder gedaan door een kerk in Alphen en het leek ons leuk om het ook eens te doen. Logisch natuurlijk. Jongeren die met elkaar allerlei vragen beantwoorden over de bijbel. Hier en daar een instinker. En uiteraard moest er een flinke scheut interactie en creativiteit in zitten. Het zou geen quiz worden met potloden en papiertjes.

Het lukt echter al een aantal jaar niet om dit te organiseren. De ene keer omdat het niet past in onze agenda, een andere keer omdat er geen vrijwilligers zijn om het te organiseren. Laten we duidelijk zijn: we nemen niemand iets kwalijk. Het leven is druk en soms gebeuren er dingen die je niet verwacht had en/of die om jouw onverdeelde aandacht vragen. Dat betekent echter wel dat we daar rekening mee houden.

Het kan vast, maar we doen het niet

Wij – Michel en ik – krijgen het vast georganiseerd. Het stond gepland voor 28 september. Het wordt dan wel een beetje houtje-touwtje, maar er staat vast iets. Maar dat gaan we dus niet doen. Waarom niet? We hebben afgesproken dat we niet alles kunnen en willen doen, omdat het netwerk niet van ons af moet hangen. We zijn wel de trekkers, maar dat betekent niet als iets niet lijkt te lukken, wij het dan overnemen. We willen aansluiten bij de behoefte en organiseren niet om te organiseren.

Dus laat maar weten

Dat betekent dat we graag van jou horen waar je behoefte aan hebt. Het is blijkbaar geen BijbelQuiz, maar iets anders. Waar heb je hulp/inspiratie/tools nodig? En hoe kunnen we jou helpen? Dat inventariseren we sowieso tijdens de jaarlijkse netwerkborrel, maar tussendoor kun je natuurlijk altijd je vraag kwijt: stuur ons een mailtje of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom Jong Alphen, nieuwe activiteiten en inspiratie.

Inschrijven