Waarom doen we eigenlijk jeugdwerk?

2 september 2020
Als Jong Alphen vinden we het heel normaal om bezig te zijn met jeugdwerk. Logisch, want het is onze core business. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Het is goed om je van tijd tot tijd af te vragen waar je mee bezig bent, even stil te staan. In deze blog noemen we drie punten die ons drijven om ons in te zetten voor jeugdwerk dat steeds meer onderdeel wordt van de lokale kerk. Er zijn natuurlijk meer punten te noemen, maar dit is een mooie, eerste aanzet.

1. De wereld verandert

In de eerste plaats besteden we extra aandacht aan jeugdwerk omdat we zien dat de wereld verandert. Er is in onze tijd een nieuwe taal nodig voor kinderen, tieners en jongeren om woorden te geven aan geloof, kerkzijn en Jezus volgen. We willen ons inzetten voor deze nieuw taal ín deze werkelijkheid en ontwikkelingen. Om aan te sluiten bij jongeren en mee te bewegen in een snel en sterk veranderende samenleving, is het nodig om in gesprek te gaan over hoe we in deze context kinderen, tieners en jongeren kunnen leren wat het leven met God is, hoe het werkt en hoe zij deel kunnen nemen. We willen ruimte laten en maken voor hun geloofsbeleving, vragen en inbreng.

2. Op adem komen

In de tweede plaats kan de kerk in deze hectische wereld een plaats van verstilling, veiligheid, rust en nieuwe inspiratie zijn. In deze samenleving waarin jongeren prestatiedruk voelen, zijn authentieke mensen – die de realiteit van de ruwheid en rauwheid van het leven benoemen en zelf daarop voorbereid te worden – een verademing. Zo kan jouw gemeente een plek zijn waar jongeren op adem kunnen komen, zichzelf beter leren kennen en concrete tools meekrijgen om het leven aan te gaan. Dat vraagt opnieuw aandacht, maar ook onderscheidingsvermogen, wijsheid en echtheid van vrijwilligers in het jeugdwerk.

3. Jeugdwerk als laboratorium

Ten derde kan het jeugdwerk dienen als plaats voor vernieuwing van de kerk – een laboratorium, als het ware. Samen geloven is geen beweging waarbij ouderen het geloof doorgeven aan jongeren, maar waarin wederzijds leren op mag treden. Wij geloven dat kinderen, tieners en jongeren een wezenlijk onderdeel zijn van de kerk, niet om beleerd te worden, maar gesprekspartner te zijn in het levenslange proces van het volgen van Jezus.

4. …?

We zijn benieuwd wat jou drijft als het gaat om jeugdwerk. Wat vind jij belangrijk? En waarom eigenlijk? Laat het ons weten in de reactie via [email protected].

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Event

Heel Jong Alphen Bakt!

Heel Jong Alphen Bakt! Hoe werkt het? Hou jij van taarten bakken? En van een uitdaging? Doe dan mee aan ‘Heel Jong Alphen bakt’! Bak