Een nieuw jeugdwerkseizoen

De zomer is weer voorbij, de scholen zijn begonnen en dat betekent ook dat het jeugdwerk weer van start gaat! Hopelijk heb je genoten van de zomer en heb je kunnen opladen voor dit seizoen!

Wij geven je in elk geval een aantal tips hoe je een goede start kunt maken in het nieuwe seizoen! Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd naar de tips die jij hebt. Laat dat vooral in een reactie onderaan dit bericht weten.

Tip 1: organiseer een startBBQ

Het bouwen van vriendschappen is belangrijk in het jeugdwerk. En dat geldt niet alleen tussen jongeren onderling. Het is net zo belangrijk dat jongeren jou kennen en jij hen. Die verbondenheid met elkaar is de startpunt voor de rest van het seizoen. Want als je elkaar kent en vertrouwt, ontstaan er in de loop van het seizoen mooie gesprekken.

Heel concreet kun je dus lekker barbecueën met elkaar. Sowieso lekker om met elkaar een hapje te eten. En dan ook alle tijd te hebben om eens bij te kletsen over afgelopen zomer.

Tip 2: speel PLOF met elkaar

Het spel met snelle meppen en diepe vragen. Youth for Christ heeft een nieuw spel uitgebracht: PLOF. Zorg voor een plek waar je even heerlijk kan ploffen met elkaar. PLOF is een snel en leuk spel. Je kunt het overal spelen.

En het mooie: het is nog gratis ook :)!

Tip 3: bepaal je focus voor dit seizoen!

Het is gemakkelijk om gelijk van start te gaan met allerlei activiteiten. Maar een activiteit-gedreven jeugdwerk is niet waar het om gaat. We zijn geneigd om activiteiten die er al zijn in stand te houden. En ideeën van andere kerken ook op te pakken. Maar daarmee creëren we allemaal maar meer en meer activiteiten.

Maar dat is geen goede start. Even een stap terug: wat is je focus? Wat is nodig om jouw jongeren te laten groeien in hun geloof? Wat helpt hen om Jezus te volgen?

Tip 4: betrek ouders

We zijn soms zo gericht op jongeren, dat we haast zouden vergeten dat ze ook nog ouders hebben. Uit onderzoek blijkt dat ouders de belangrijkste rol hebben in de geloofsopvoeding. In het jeugdwerk heb je gemiddeld 40 uur per jaar om te investeren in een kind of jongere. Maar ouders hebben per jaar ruim 3000 uur tot hun beschikking.

Ken dus de ouders van je jongeren, betrek ze in het jeugdwerk en help hen in hun geloofsopvoeding. Want samen hebben we een grotere impact op de levens van jongeren.

Welke tips heb jij?

Ik wens je in elk geval een goed seizoen toe! Kom je er even niet uit, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dan denken we graag met je mee.

Hoe start jij het seizoen? En welke tip(s) heb jij voor anderen? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.